Ontspannen Tussen Zeven Katers

Leren ontspannen tussen zeven katers. Voor een select groepje liefhebbers werd dit vorige week werkelijkheid bij kattencafé Ditjes en Katjes in de Piet Heinstraat. Een primeur voor zowel eigenaresse Eef Krol, als mindfulnesscoach Pascal van der Straten.

 

Die ontspanning lijkt bij binnenkomst nog ver te zoeken. Kater Boris, net teruggekeerd in het café na een operatie aan zijn teen, is vastbesloten zijn plek in de groep te heroveren. Van meerdere kanten in de ruimte duikelen katten langs én over elkaar, achternagezeten door de tien maanden jonge cafétijger in miniformaat. “Kijk, een kat met karakter. Daar hou ik wel van!”, merkt één van de aanwezigen op. Het is ook Van der Straten niet ontgaan: “We zijn hier in de huiskamer van de katten”, zegt hij voor aanvang van de cursus. “Over het algemeen zijn die heel vriendelijk naar elkaar. Nou ja, meestal dan hè, maar dat heeft u net al gezien!” De aanwezigen lachen, maar de coach gaat voortvarend door met zijn uitleg van de avond: “Mindfulness laat zich het best omschrijven als opmerkzaamheid in het hier en nu, op een accepterende manier. Dit klinkt heel eenvoudig, maar onze gedachten hebben steeds de neiging uitstapjes te maken naar het verleden en de toekomst. Door dat vele denken gaan we vaak voorbij aan dat wat zich nu voor onze ogen afspeelt.”

 

Na deze uitleg volgen de deelnemers de coach naar een andere ruimte, waar zij de fijne kneepjes van het ontspannen leren door middel van ademhalingsoefeningen en bewegende meditatie. De aanwezige katten slaan alle handelingen nieuwsgierig gaande, een enkeling nestelt zich zelfs ontspannen in het centrum van de gevormde kring. Vijf kwartier later kijken deelnemers en coach terug op een geslaagde avond: “De helft van de groep heeft zich opnieuw opgegeven voor februari”, constateert Van der Straaten. Hij kan het enthousiasme ook verklaren: “Mensen zijn steeds meer op zoek naar rust, maar het is vaak lastig om thuis een geschikte plek hiervoor te creëren. Mediteren in groepsverband vinden velen wellicht nog wat eng, maar juist de aanwezigheid van dieren werkt op dit punt drempelverlagend en geeft ze net dat laatste zetje.”

 

Interactie met dieren mag dan ontspannend werken op mensen, volgens Van der Straten was er deze avond ook van het omgekeerde sprake: “De meeste klanten komen naar dit café voor een drankje in de aanwezigheid van de katten, maar die voelen zich door al die aandacht soms juist wat opgejaagd. Deze avond werd er nauwelijks aandacht aan hen geschonken en we merkten dat de katers aan het eind van de avond heerlijk ontspannen waren. Zelfs Boris!”

Leave a reply