De vergeelde bioscopen van Het Oude Centrum

Argeloos lopen we er aan voorbij. Er is dan ook niets te zien aan de grauwe gevel wat het op of omkijken waard is. Toch waren Boekhorststraat 98 en 102 ooit prominente pleisterplaatsen voor de bewoners in het Oude Centrum, maar de hoogtijdagen van bioscopen als Hollywood en Roxy liggen inmiddels in het verre verleden.

Voor velen is het een icoon uit de jaren vijftig en zestig, maar de daadwerkelijke opening van bioscoop Roxy is al in 1932. “Die naam heeft het gehouden tot het in 1976 werd gesloten”, vertelt Elisa Mutsaers van Film Atelier Den Haag. “Eigenaar van Roxy in de jaren dertig was de Joodse bioscoopdirecteur Hermann Bedak. Zijn dochter Rebecca studeerde vlak voor de Tweede Wereldoorlog af aan de rechtenfaculteit in Leiden, waarna zij naar Londen is gegaan. Zij heeft de oorlog overleefd, net als haar verloofde Maurits Schaap, die onderdook in Zeeland. Hermann en zijn vrouw overleefden de oorlog niet, waarna Rebecca en Maurits besloten Roxy voort te zetten. Zij zijn toen tijdelijk in de bioscoop gaan wonen en er zelfs vanuit getrouwd. Op hun huwelijksfilm zie je beelden van de Roxy voorbij komen en zij vertelden nooit voor twaalf uur ‘s nachts naar bed te kunnen, omdat ze moesten wachten tot de laatste gast vertrokken was.”

Mutsaers zit vol met feiten en anekdotes over de voormalig bioscopen in Het Oude Centrum. Over de gevel van het Cinema Americain verderop in de straat weet ze bijvoorbeeld te melden: “Onder deze naam is het geopend in 1912, maar in 1915 is het al Thalia geworden. In de jaren ‘40 en ‘50 waren de cowboyfilms van Roy Rogers hier razend populair. Een trouwe bezoeker was Henk van der Meyden. Zijn oma had een pension op de Lange Beestenmarkt en Thalia was om de hoek.”

Maar niet alleen de Boekhorststraat herbergt oude filmtheaters achter zijn gevels. Ook in het huidige pand van de lifestylewinkel aan de Wagenstraat 79 werden vroeger films vertoond. “Dit pand is gebouwd als theater en dat is aan het uiterlijk wel af te zien”, merkt Mutsaers op. “Het heeft onder de naam Flora Theater bestaan tot 1976, de laatste jaren als seksbioscoop. De middagvoorstellingen waren vooral populair bij senioren in die tijd. Die reisden met een kortingskaart van HTM, maar moesten dan wel weer voor zes uur thuis zijn, omdat daarna de kortingsperiode afliep.”

“Nadat de bioscoop in 1976 definitief de deuren sloot, hebben er altijd meubelzaken in gezeten. Rond de eeuwwisseling was één van die eigenaren Henk Vink. Hij ging het pand verbouwen en na verwijdering van het systeemplafond kwam ineens een plafonddoek tevoorschijn. Vink dacht dat dit doek uit de beginjaren van het theater stamde, maar het bleek na een grote verbouwing in 1950 te zijn toegevoegd. Hij heeft het doek laten restaureren en teruggehangen in de winkel, waar je het nog steeds kunt zien als je de winkel bezoekt.”

 

In Film Atelier Den Haag is elke tweede zaterdagochtend van de maand een lezing over de geschiedenis van de Haagse bioscopen bij te wonen. www.filmatelierdenhaag.nl

 

De Flora Bioscoop in 1957, een meer onschuldige periode voor het theater. (Foto: Piet van der Ham, Collectie Archief Filmhuis, Den Haag)

(Hoofdfoto boven dit artikel: De Hollywood bioscoop aan de Boekhorststraat 98 in 1957. Foto: Piet van der Ham, Collectie Archief Filmhuis, Den Haag)

Leave a reply