Van “Blij” naar “De Kade”

“Dit was onze droom, we wilden hier echt graag blijven. Tot we ons realiseerden dat we te hard hebben gewerkt en onszelf voorbij zijn gelopen.” Tot deze conclusie komt Martine Wooning, tot juni mede-eigenaar van restaurant Blij aan de Dunne Bierkade. Samen met haar man Bram verkocht ze de zaak om letterlijk de wijde wereld in te trekken. “Het restaurant was ons leven, maar als je ineens twee kindjes krijgt, veranderen je prioriteiten!”

Vijf jaar geleden startten Bram en Martine Wooning lunchroom Blij aan de Dunne Bierkade. Het bleek een gouden greep. Was de Avenue Culinair tot dat moment nog een kwakkelend zorgenkindje van de gemeente, met de komst van Blij wist een nieuwe doelgroep deze zijgracht van het Spui ook overdag te vinden. “Dat was precies waar onze huurbaas naar zocht”, vertelt Martine. “Een jong, gedreven stel dat ook overdag open wilde. Het leefde hier niet, maar wij waren de juiste match. We begonnen net voor de hype van de koffietentjes met onze lunchroom. Het was niet ons idee om te pionieren, maar uiteindelijk hebben we dat wel gedaan. Kijk maar naar ‘Basaal’ of ‘Eten bij Werelds’, die zijn toch ineens óók lunches gaan serveren.”

Het grote succes van ‘Blij’ begon toen het koppel na drie jaar besloot een chef-kok in dienst te nemen. “Toen stonden we ineens op de kaart”, herinnert Wooning zich. “Overdag én ‘s avonds. Werkweken van tachtig uur, ‘Blij’ was ons hele leven. De populariteit overdag was onze verdienste, maar het succes van de avond hadden we écht te danken aan onze chef!” Toch had de triomf ook een keerzijde, merkt echtgenoot Bram op. “We kwamen erachter dat we de passie kwijt raakten. De waardering bracht energie, maar met de komst van ons gezin zag ik Martine ook steeds minder. Dan begint een proces waarbij je op het eind ineens denkt: ‘Is dit het?’ Zo kwamen we erachter dat we iets totaal anders wilden. En dat werd de reis.”

‘De Reis’ waar Bram het over heeft, is het aanstaande vertrek naar Sri Lanka. Vanuit dit land hoopt het gezin anderhalf jaar de wereld rond te trekken. “We willen graag weg met de kinderen”, legt Martine uit. “Verloren tijd inhalen. En waarom dan niet op reis? Dit was het punt dat we dachten: áls we het doen, dan moet het nu! De oudste hoeft pas over twee jaar naar school, maar dat kan in het buitenland ook. We hebben nu vier tickets geboekt en geen idee waar de rest ons heen voert.”

Verstoken van contact met vrienden en familie blijft het gezin in het buitenland niet. Het avontuur van de familie Wooning zal te volgen zijn op Instagram en YouTube. “Wij hebben het idee dat ons verhaal interessant is”, verklaart Bram enthousiast. “Je verkoopt je zaak en gaat een nieuwe droom achterna met je kinderen. Veel mensen vragen zich af hoe je zo iets aanpakt en denken dat zo’n reis met twee kinderen helemaal niet meer kan. Natuurlijk, het zal niet altijd makkelijk zijn, maar we hopen mensen wel te enthousiasmeren.” Martine vult aan: “Bovendien hou je dan ook nog een beetje het gevoel dat je ergens mee bezig bent, want alleen maar op het strand liggen, gaat óók vervelen!”

 

Nieuwe Jas

Rust en verveling, zit er voor de nieuwe eigenaren van het etablissement aan de Dunne Bierkade voorlopig niet in. “Ik ben nog nooit zo moe geweest”, verzucht Juan Trentadue (37). Het is echter een zucht van voldoening. Samen met zijn vriendin Sanne Havinga (32) runt de geboren Argentijn sinds 30 juni officieel Restaurant De Kade, de nieuwe jas voor het oude ‘Blij’. In december werkte hij nog voor het Internationaal Strafhof in Scheveningen, maar het roer ging om en nu staat hij dagelijks boven de pannen. Zonder één dag horeca ervaring. “Wij zijn nu ruim twee jaar bij elkaar en wilden altijd iets samendoen”, begint de geboren Argentijn het gesprek. “Al wist ik toen nog niet dat het een restaurant zou worden.” Vriendin Sanne Havinga lacht. “Het ging ook allemaal erg snel”, geeft ze toe. “Eind april hoorden we dat ‘Blij’ te koop stond en twee weken later was alles financieel en logistiek geregeld. Daarna hebben we nog tien dagen Ibiza gepakt, want we wisten dat vakantie er voorlopig niet meer in zou zitten.” Ondanks de hectiek heeft Juan geen seconde spijt van zijn carrièremove. “De laatste maanden op kantoor wilde ik mezelf van kant maken. Figuurlijk gesproken, begrijp me niet verkeerd. Ik was dringend op zoek naar een uitdaging, iets met eigen verantwoordelijkheden. Dat de mogelijkheid van dit restaurant zich voordeed, is een droom die uitkomt.”

Het stel heeft grote plannen met het etablissement, vertelt partner Havinga enthousiast. “We willen iets meer de focus leggen op het diner dan onze voorgangers. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan het schenken van mooiere wijnen. Ook bekijken we de mogelijkheden van een nieuwe borrelkaart met Spaanse hammen, Franse Kazen en Haagse worsten. Ons plan is om het hier iets meer bourgondisch te maken, ‘Blij’ was juist heel biologisch. Wij willen zoveel mogelijk lokaal aan de slag, zodat er zo min mogelijk logistiek aan te pas komt. Niet alles uit de regio hoeft op onze kaart, maar als het goed is, dan willen wij het absoluut!” Naast de wijzigingen in het menu, heeft het stel ook nog ideeën die niet op de kaart staan. “We zijn bezig met het pand op de hoek”, verklapt Havinga. “De tekeningen liggen klaar en nu moeten we de omgevingsvergunning nog aanvragen. Als dat wordt goedgekeurd gaan we uitbreiden. Tenslotte hopen we ooit nog een terrasboot neer te leggen, maar om te beginnen is de zaak nu groot genoeg.”

Dat het tweetal uitgerekend op de Dunne Bierkade neerstreek, is niet toevallig. “Vanwege De Paas!”, grijnst Trentadue. “Ik dacht bij mezelf: ‘wat is mijn favoriete stek in het centrum?’ en daarna ben ik hier in de buurt op huizenjacht gegaan.” Ook bij Havinga heeft de Dunne Bierkade een warm plekje in het hart. “Ik vind het leuk dat de lokale bevolking ons weet te vinden, zo’n buurtplekje vind ik echt heel fijn. Eigenlijk was het plan om dit ‘De Huiskamer’ te noemen. Dat is het gevoel dat ik wil uitstralen. Uiteindelijk werd het De Kade, om het toch ook iets mannelijks te geven!”

Leave a reply