Achter de scheve gevels van het Spui

“Elke dag ben ik bezig met sleutelen”, zegt Bart van Damme, uitbater van Café het Spui. “Er is altijd wat te doen. Dan moet ik weer een verstopping oplossen, daarna kom ik weer een kastje tegen dat scheef hangt. Maar ja, dat krijg je als je in een oud pand zit, dan ben je altijd bezig. Eigenlijk is het net als met oude auto’s, die moeten ook af en toe opgeknapt worden.”

Met dat “opknappen” doelt Van Damme op de geplande renovatie en nieuwbouw van de panden aan het Spui op de hoek met de Gedempte Gracht. Stichting Levi Lassen, grotendeels eigenaar van dit laatste stukje oude bebouwing, hoopt met de plannen 28 woningen en nieuwe bedrijfsruimten te creëren. Zowel van Damme, als zijn buurman Selcuk Kabak, zijn warm voorstander van dit idee. De eigenaar van de tabakszaak op het Spui kent ook een paar eigenaardigheden van zijn oude winkel: “De indeling van de elektriciteit in dit pand is totaal onlogisch. Er lopen allerlei groepen door elkaar en van sommige weet ik niet eens wat ze doen. En ik heb af en toe problemen met mijn deur. Maar dat kan je van buiten al zien met die schuine gevel!” Barman Van Damme beaamt dit royaal: “Vorig jaar zomer stonden mijn pand en dat van Pavlov strak tegen elkaar aan en je ziet ze uit elkaar groeien. Eerst dacht ik nog ‘het zal vast goed zijn zo’, maar uiteindelijk was de boel zo ver ingezakt, dat ik mijn hele voordeur eruit moest halen en opnieuw op maat moest maken. Ik kwam mijn eigen winkel niet eens meer binnen!”

Strak

Enig mededogen voor het aanstaande lot van hun winkelpanden hebben beide heren dan ook niet. Van Damme: “Heus, Ik vind nostalgie mooi. Als de gemeente zou meewerken, mogen ze van mij morgen de gracht voor de deur weer openen. Maar wat dit oude stukje Spui betreft, geloof ik meer in totaalsloop. Wat is er nou nog écht mooi aan de buitenkant? Dat stukje glas in lood boven mijn voordeur? Trek dan de boel weer oude stijl op zoals in de Stationsbuurt. Dan is alles ook weer lekker strak!”
Buurman Kabak durft nog een stap verder te gaan: “Die nieuwbouw in oude stijl vind ik nep, alsof je een goedkoop T-shirt van Lacoste koopt. Van mij mogen ze dit afbreken en er iets moderns voor in de plaats zetten. Den Haag heeft genoeg plekken in de stad met oude huizen. Om ons heen staan overal moderne gebouwen, aan de overkant wordt gewerkt aan dat nieuwe cultuurpaleis, waarom dan deze oude panden laten staan?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply