Spuipleinproblematiek

Het wachten op het definitieve ontwerp voor ons Haagse Spuiplein is nu dan echt begonnen. Ik ben benieuwd of de wensen van de lokale bevolking worden meegewogen. Tot gisteravond was het voor elke bewoner van de Hofstad mogelijk zijn of haar zienswijze in te brengen. Na het debacle met het steeds meer miljoenen verslindende cultuurpaleis Amare, geeft het stadsbestuur zijn ingezetenen graag het idee dat zij ook iets over de besteding van hun resterende gemeentebelastinggeld te vertellen hebben. Een douceurtje in natura, zeg maar.

Nu moet ik eerlijk toegeven: de ontwerptekeningen zijn hoopgevend, al doen ze me ook wel een beetje denken aan de Wachttorenillustraties waarmee Jehova’s Getuigen ons een inkijkje willen geven op het toekomstbeeld van een Aards paradijs. De maquettes van het huidige Spuiplein oogden ooit ook een stuk zonniger dan het versteende hitte-eiland dat ons nu zo gehavend toehuilt, moet u maar denken. Een beetje groen in ons centrum is dus wel een vooruitgang, al strijk ik met deze zienswijze in tegen de haren van voormalig wethouder Adri Duivestijn, die liever een verstedelijkt plein ziet met mogelijkheden voor muziekfestivals of de terugkeer van de ijsbaan.

In zijn kielzog vinden we Peter Bos van de Haagse Stadspartij, die ook een zo open mogelijk plein voor evenementen en skaters ambieert. Tegen een verslaggever van de Haagse Courant uitte hij vorige maand zijn zorgen over het feit dat andere pleinen in den Haag, zoals De Grote markt, Het Buitemhof en het Plein, vol staan met terrassen, terwijl er juist behoefte is aan een plein dat andere mogelijkheden biedt. Ik vond het een interessante stelling.

Het is absoluut waar dat de Grote Markt en een groot deel van het Plein zijn volgebouwd met terrassen, maar daarmee stappen zowel Duivestijn als Bos iets te makkelijk over het feit heen dat beide pleinen ontworpen zijn naar hun ideaalbeeld van een open plek met bebouwing langs de rand, waarmee mogelijkheid wordt geboden tot het organiseren van tal van evenementen.

Sterker nog: in het Oude Normaal werden de terrassen op die bewuste Grote markt regelmatig geruimd voor de plaatsing van een skatebaan of poppodium. En ook het Plein ontvangt in de wintermaanden wekelijks de boekhandelaren en hun gasten, om nog maar niet te zwijgen over de dagelijkse portie van kleine groepjes demonstranten die elk hun een stukje van deze open ruimte voor zichzelf opeisen.

‘Een zo open mogelijk plein voor evenementen en skaters.

Het bouwen van nóg een open plein voor evenementen, congressen of skaters voegt mijn inziens niets toe aan ons versteende centrum. Een door Raadslid Ralf Sluijs gevreesd knus park met bankjes en een waterpartij doet dat, mede met oog op de toekomstige verdichtingsplannen rond dit gebied, zeker wel. Als lokale bestuurder kan je er toch niet omheen dat er in ons centrum wel degelijk enige behoefte is aan een centraal gelegen groenstrook, die niet is weggewerkt op een plek waar het gebruikers aantrekt die zich daar niet alleen voor recreatieve doeleinden ophouden?

Dit alles gezegd hebbende, verwacht ik dat dat open plein er gewoon gaat komen. Volgens onze raadsleden voorziet het in een behoefte en ervaring uit het verleden leert dat zij het kunnen weten. En mocht het nieuwe Spuiplein onverhoopt niet overlopen van de evenementen, dan kunnen er altijd nog terrassen op geplaatst worden. Dan levert al die loze, open ruimte tenminste nog iets op! Maar waarschijnlijk hadden Bos en Sluijs dat zelf ook al bedacht…

 

Spui Visual  © Gemeente Den Haag

Leave a reply